Pomógł: 19 razy Wiek: 21 Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 449 Skąd: z Wioski ;)
Wysłany: 16-11-2009, 12:45 Bitwa na detale #2 - Straszny korytarz (OCENY)
Dziękuje wszystkim za wzięcie udziału w drugiej edycji "Bitwy na detale".
Ostatnia praca dotarła do mnie minutę po terminie, czyli o 0:00 dnia dzisiejszego...
Jestem gotowy wybaczyć to małe spóźnienie...
Zasady oceniania są takie same jak podczas Source Mapping Competition.
Proszę każdego z was by oceniał screeny układając je według miejsc, które według niego powinien zająć, jednocześnie uzasadniając miejsce, które zajął np.
1. Pro mapper - super screen
2. inny Pro mapper - trochę błędów
3. trzeci pro mapper - nie podoba mi się
4. pro mapper na 4 miejscu - a to są moje screeny!
Głosować można do środy 18 listopada do godziny 12:00 (mam nadzieję, że tyle czasu wystarczy).
Autorzy prac pomijają własne prace podczas oceniania.
To co łączy te wszystkie mapy to brak kontrastu na oświetleniu, mimo to dwie z nich ma je naprawdę dobre.
1. zwieracz - ładna praca cieniem i detalem ale mogło by wpadać pstre, ciepłe światło przez szpary w oknach.
2. cssghost - sproro detalu, ale mogleś dopakować trochę debrisów na podłoge. Dobry zabieg z ogniem ale lepiej by wyglądał jakby reszta świateł miała zimny kolor.
3. tracha - mimo to że garret robił swoją mapę dłużej osiągnąłeś lepszy wynik, ale takie coś to nie na konkurs "z detalami" tylko korytarz przelotowy w prostym singlu na ktory nikt nie zwraca uwagi.
4. garret - tylko dlatego ze niemam czego oceniać u war3sta ( bo poprostu nie widze)
Pomógł: 32 razy Wiek: 16 Dołączył: 28 Maj 2006 Posty: 700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-11-2009, 8:48
1. zwieraś
Piknie. No dobra, paprochy mają może za duże alpha i mogłeś drzwiom wyłączyć "dynamiczny" cień. Ale po co, nie chcemy przecież być upierdliwi? A poza tym ten korytarz bardzo mi przypomina pewną mapę z CoDa 4. Przypadek?
2. css gołst
Skiepściłeś oświetlenie. Nie widać brushworka, a poza tym pomarańcz to nie najlepszy kolor na straszny korytarz, kolego. Mogło być lepiej, ale i tak pewnie będziesz miał drugie miejsce.
3. trasza
Ostatnie trzy mapy to już raczej nie bitwa na detale, tylko bitwa na propy. Twoje propy wyróżniają się tylko akceptowalnym oświetleniem.
Pomógł: 64 razy Wiek: 22 Dołączył: 01 Sty 2008 Posty: 600 Skąd: te pytanie?
Wysłany: 16-11-2009, 11:44
Powiem tak:
Najładniejszy jest od zwieracza, ale nie będzie on u mnie na pierwszym miejscu, ponieważ dla mnie straszny nie jest (ale dobrze wykonany). A więc:
1. cssghost - jeżeli chodzi o "straszność" u mnie jest na pierwszym miejscu.
2. Tracha - Trupy, krew, lecz za mało detali.
3. Zwieracz - Super wykonany, ale nie o to tu chodzi (Poprzednimi dwoma konkursami zaimponowałeś mi, ale tym nie tak bardzo ). Jeżeli chodzi o mrok i strach, to mrok wygrywa, ale strach już nie.
4. War3st - Po rozjaśnionym monitorze daje 4.
Nadal kurde nie wiem czy 3 ma mieć zwieracz czy war3st. Jeszcze się zastanowię. Mam czas do środy.
_________________ Google™ - Szukaj... Google Cię nie ugryzie...
Ostatnio zmieniony przez MoonBlaze 16-11-2009, 1:03 , w całości zmieniany 1 raz
1. cssghost - wg. mnie najlepsza i najstraszniejsza mapa ze wszystkich
2. zwieracz - nie straszy, ale jest na co popatrzeć ;D
3. tracha - w porządku, ale nic specjalnego
4. war3st - na pewno straszniejszy od mapki garreta
Pomógł: 64 razy Wiek: 22 Dołączył: 01 Sty 2008 Posty: 600 Skąd: te pytanie?
Wysłany: 16-11-2009, 1:01
Rozjaśniłem monitor (kontrast i gamma) i zmieniam.
EDIT: Jeszcze zastanowię się czy War3st nie powinien mieć drugiego miejsca, gdyż detali tam nie mało w porównaniu do Garret'a czy Trach'y ;]. W końcu to też bitwa na detale.
_________________ Google™ - Szukaj... Google Cię nie ugryzie...
cssghost, - Mapa super najlepsza ze wszystkich. (Ukradłeś mój pomysł)
Zwieracz, - Mapa która jest zaraz po mapie cssghosta, Mogło by być trochę ciemniej
Tracha, - U mnie na miejscu trzecim.
War3st, - Gówno widać
Garret , - Fajnie że wystartowałeś ale chyba się przeceniłeś. Pracuj dalej to będzie lepiej. Nie zniechęcaj się. A mapa jaka jest w porównaniu z innymi sam widzisz.
Wysłany: 16-11-2009, 2:59
Hehe, wiedziałem, że będę ostatni
No ale troszkę za późno zacząłem robić i zabrakło czasu na detale. Na następnym konkursie postaram się przygotować coś lepszego (przynajmniej nabiorę trochę doświadczenia w Hammerze, gdyż niedługo w nim robię).
Pomógł: 32 razy Wiek: 16 Dołączył: 28 Maj 2006 Posty: 700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-11-2009, 3:04
MoonBlaze napisał/a:
Apropos tych co mówią, że mapka jest ciemna. Dobrze, coś strasznego jest "ciemne", a w grach używa się latarki wtedy i jest lepszy efekt.
Bardzo częsty błąd mapperów - straszne nie jest równoznaczne z czarnym niczym w dupie. Gracze tego nienawidzą... Jak ktoś chce zobaczyć jakim cudem mapa może być straszna, a przy tym cokolwiek było widać, to niech odpali ravenholma/L4D. A poza tym myślałem, że to bitwa na detale. Dobra, już milknę...
MoonBlaze napisał/a:
Przyznam Ci rację.
Ostatnio zmieniony przez MoonBlaze 16-11-2009, 4:43 , w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum